Utorak, Juni 2, 2020
Banner Top
Bh. blok poziva građane na mobilizaciju u “politički blok nade”

Iz Bh. bloka oglasili su se saopćenjem za javnost u kojem osuđuju odluku NSRS-a da blokira rad državnog nivoa vlasti, a posebno secesionističke istupe predsjednika SNSD-a Milorada Dodika.”Smatramo da se time žele iznuditi ishitreni i popustljivi potezi državotvornih snaga i međunarodne zajednice. BH blok neće pristati na tu ucjenu te pozivamo sve koji žele dobro Bosni i Hercegovini da budu nepopustljivi. Najveći teret ove blokade mora podnijeti onaj koji ju je nametnuo. Odluke Ustavnog suda moraju se provoditi i na tom ćemo insistirati. Zaštita postojeće postavke Ustavnog suda je zaštita i ideje Bosne i Hercegovine i održavanje političke neutralnosti ove institucije. U situaciji u koju smo dovedeni, ne samo da treba odbiti svaki pokušaj izmjene sastava Ustavnog suda, već i svaku raspravu koja tu instituciju srozava na nivo dnevnopolitičke teme”, saopćili su.

Zaštitu ustavnog i pravnog poretka Bosne i Hercegovine u BH bloku smatraju političkom i moralnom obavezom. Poručuju da će nastaviti da gradimo ovu državu, da radimo za nju od najnižih do najviših nivoa vlasti.

“Osim Dodika, dio odgovornosti snose i SNSD-ovi politički koalicioni partneri u FBiH koji su SNSD-u osigurali moć na državnom nivou. Ova blokada je način na koji vladaju nacionalizmi – autoritarno i ucjenama, po cijenu patnje stotina hiljada ljudi žele ostvariti lične interese koje maskiraju tobožnjim interesom za ovaj ili onaj narod. Dvadeset pet godina takvog vladanja ovom zemljom proizvelo je društvenu i ekonomsku pustoš. Međutim, posljednja blokada djeluje kao kap koja prelijeva čašu kad su u pitanju građani. Njihov odgovor bit će odlazak u većim razmjerama nego ikad do sad u periodu poslije rata”, navode iz Bh. bloka.

Uz potpuno razumijevanje takve odluke, dodaju kako žele ih ipak pozvati da o njoj još promisle.

“Želimo pozvati građane da se pridruže BH bloku, da se zajednički mobilizujemo u politički blok nade koji će isključivo raditi na poboljšanju kvalitete života. Kao zalog za uspjeh nudimo politički kapital koji smo stekli u periodu posljednjih godinu dana vlasti u Kantonu Sarajevo. Nadu da BiH može bolje, koja je tada probuđena, ne smijemo uspavati već je na sljedećim izborima razbuktati. Pozivamo na zajednički otpor svima onima koji ubijaju našu budućnost i koji nas tjeraju iz ove zemlje, a to rade samo da bi zadovoljili svoje lične i sebične interese. Oduprimo se zastrašivanjima. Bosne i Hercegovine po mjeri građana će biti onoliko koliko budemo hrabri da se za nju borimo. Svi koji se za tu borbu odluče, otvorena su im vrata BH bloka. U nama će imati sigurnu podršku i spremni smo na sve legalne načine kroz politiku artikulisati njihove interese i za njih se zalagati bez kompromisa i pobijediti”, poručili su iz Bh. bloka.

Izvor: Klix.ba

Facebook Comments
Tags:

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS