" />
Subota, Juni 6, 2020
Banner Top

Mogućnost ponovnog pokušaja formiranja takozvane “koalicije 19”, koju bi u Tuzlanskom kantonu činili zastupnici SDP-a, Demokratske fronte, Naše stranke, SBB-a i Stranke za BiH, bila je tema današnjeg sastanka u Tuzli. Sastanku se nisu odazvali predstavnici Demokratske fronte, dok je Stranka za BiH u međuvremenu potpisala sporazum sa SDA te je ta mogućnost već od ranije osuđena na propast.

Današnji sastanak je ozvaničio ono o čemu je Faktor ranije pisao, a to je da Centrala SDP-a i SBB u vlast u Tuzlanskom kantonu pokušavaju uvesti PDA, stranku koju je osnovala odmetnuta frakcija SDA. Predstavnici SBB-a su najavili da raspolažu sa čak devet zastupnika, iako imaju tek dva izabrana zastupnika u Skupštini Tuzlanskog kantona.

– I meni to nije logično. Oni su se izjasnili da sada nastupaju kao “devetka” i da je to sve u ime stranke SBB – kazao je za Faktor zastupnik Naše stranke Selim Bešlagić.

Podsjetit ćemo da je Glavni odbor SDP-a donio odluku da ta stranka neće ići u koalicije sa “etnonacionalnim strankama”. Kao takvu su ocijenili SDA, ali je Kantonalni odbor SDP-a donio odluku prema kojoj je i PDA “etnonacionalna stranka”. Kao takvom je smatraju i u Našoj stranci.

– Mi imamo naš stav. Ne idemo ni sa kakvim nacionalnim strankama. To ako neko pokuša, mi ćemo procijeniti i donijeti odluku koja je u duhu našeg zaključka. Mi smo od početka bili ti koji su govorili da neće sa nacionalnim strankama. Za nas je to i PDA – izjavio je Bešlagić.

Bez obzira na najavu SBB-a da ubuduće nastupaju kao “devetka”, taj pokušaj uvođenja PDA u vlast za Našu stranku je neprihvatljiv.

– Oni neka meni pokažu da su oni prešli u SBB, ja ću početi drugačije razmišljati – dodaje zastupnik Naše stranke.

Bez sedam zastupnika PDA i dva zastupnika Stranke za BiH, blok kojeg bi činili SDP, Demokratska fronta, Naša stranka i SBB nije u mogućnosti formirati vlast.

– Pravo da vam kažem, ne znam ni sam kako će SDP izaći na kraj sa svim ovim – zaključio je Bešlagić.

Facebook Comments
Tags: , ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS