" />
Ponedjeljak, Juni 1, 2020
Banner Top

Za suđenje Mladiću kažu da je jedno od najvažnijih nakon čuvenog Nirnberškog procesa

Britanski BBC je u ponedjeljak emitirao dokumentarni film posvećen suđenju Ratku Mladiću, ratnom zločincu koji je pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju 22. novembra 2017. godine osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu zbog odgovornosti za genocid i zločine protiv čovječnosti.

Presuda je donesena nakon iskaza 592 svjedoka te na osnovu gotovo 10.000 materijalnih dokaza, a ovaj dokumentarni film reditelja Henryja Singera i Roba Millera gledatelje vodi iza kulisa, prateći tužioce i odbranu dok pripremaju predmet.

– Mladić je bio jedan od najozloglašenijih ličnosti bosanskog rata 90-ih godina i postao je sinonim za nemilosrdnu opsadu Sarajeva, u kojoj je ubijeno ili ranjeno 15.000 ljudi, te ubistvo više od 7.000 muslimanskih muškaraca i dječaka u Srebrenici 1995. – najgori zločin na evropskom tlu od Drugog svjetskog rata. Mladić nije bio sporedni akter u tim zločinima – bio je u Srebrenici kada su njegove srpske snage preuzele kontrolu nad gradom i gledale kako su muškarci i žene odvajani. Pogledao je svoje žrtve u oči i obećao da im neće nauditi – piše BBC u opisu filma koji je sniman punih pet godina.

Za suđenje Mladiću kažu da je jedno od najvažnijih nakon čuvenog Nirnberškog procesa. Film prati savremene priče u Bosni i Hercegovini, zemlji “podijeljenoj po etničkim linijama, gdje je zemlja ogrezla krvlju historijskih sukoba”.

– To uključuje i otkrivanje jedne od najvećih masovnih grobnica iz rata, za koju su tužioci smatrali da bi mogla biti od ključne važnosti za dokazivanje jedne od dvije optužbe za genocid protiv Mladića; i priču o mladoj muslimanki koja još uvijek traži oca 20 godina nakon što je odveden iz njihove kuće – piše BBC.

Pažnja je posvećena i Mladićevim pristalicama, koji se svake godine okupljaju u blizini njegovog rodnog mjesta kako bi slavili i stvarali mitove o čovjeku kojeg smatraju za “srpskog spasitelja”. U filmu se pojavljuju supruga i sin Ratka Mladića.

Facebook Comments
Tags: , , ,

Related Article