" />
Utorak, Maj 26, 2020
Banner Top

Danas su 24 migrantske porodice sa područja Bihaća i Velike Kladuše prebačene u objekat hotela Sedra koji se nalazi uz rijeku Unu pored magistralnog puta Bihać-Cazin.

Nekada turističko mjesto gdje su u bivšoj Jugoslaviji dolazili turisti iz cijele Evrope i šire, umjesto da se revitalizira i restruktruira, dobilo je sasvim novu funkciju. Sada služi za smještaj migranata koji imaju porodice i borave u šatorskim naseljima u Bihaću i Velikoj Kladuši.

Jedna narodna izreka kaže “Dok se jednom ne smrkne, drugom se ne razvedri” i baš ova izreka nekako najbolje opisuje odnos međunarodne zajednice prema lokalnom stanovništvu koje, pored nezaposlenosti, sada muku muči i sa ograničenim kretanjem, ali i nemogućnosti uživanja u ljepotama rijeke Une koja protiče ispod njihovih kuća.

O turizmu da ne govorimo, jer on je za ovu godinu u Unsko-sanskom kantonu uništen a kako stvari stoje, možda i za narednu, jer bogati Arapi ne simpatišu siromašne Arape koji su u potrazi za boljim životom zaglavili u Unsko-sanskom kantonu.

Mještani koji žive oko hotela Sedra i njegovoj neposrednoj blizini, ogorčeni su i razočarani odnosom međunarodnih institucija prema ovom problemu, ali ne žele davati zvanične izjave niti stati pred kameru. Nisu ih, kažu, trebali ovdje dovesti. Ljudi koji sada rade oko migranata u hotelu, prema lokalnom stanovništvu su strogi, a to su i novinari osjetili na svojoj koži. Ne daju fotografisati, niti uzimati bilo kakve izjave osim zvanično na press konferencijama. Svi su nešto sumnjičavi i čudni, kao da čuvaju ratne dezertere a ne da se brinu o migrantima koje su, usput da se spomene, dovezli u zatamljenim autobusima.

Na pitanje novinara FTV-a o tome da li iz IOM-a znaju da je krajem avgusta zakazan prodaja hotela, nisu željeli davati komentare. Ovo samo govori da stvari oko hotela nisu u potpunosti jasne i da je izbor ove lokacije za smještaj migranata i sa te strane bio pogrešan.

Izborom hotela Sedra nisu zadovoljne ni lokalne vlasti grada Cazina, niti njegovi građani, koji su se o ovom pitanju već nekoliko puta očitovali. Uprkos tome što iz međunarodnih organizacija koje brinu o migrantima konstantno ponavljaju kako odabir lokacija vrše u dogovoru sa vlastima i građanima i na obostrano zadovoljstvo, očigledno da to nije tako.

Facebook Comments
Tags: , , ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS