" />
Utorak, Maj 26, 2020
Banner Top

U svom analitičkom osvrtu ko će sve „SDA-u izići na mejda“, prorežimsko glasilo Stav“ tretiralo je i „antibosanko djelovanje“ Naše stranke i njenog lidera Peđe Kojovića.

„Naša stranka (NS) u Sarajevu okuplja dio Bošnjaka iz oblasti kulture“, piše u analizi. „Njihov profesionalni ugled NS upotrebljava s ciljem političkog utjecaja na Bošnjake da budu suprotstavljeni politici SDA, pa i SDP-a. Žele ostaviti utisak da su distancirani od politika koje su organizirale oružanu agresiju na RBiH, ali isto tako da su distancirani i od politike snaga odbrane BiH. Također, žele ostaviti utisak da su distancirani i od politika koje poslije rata slijede ili agresivne ili odbrambene politike.

Indikativno je da ova stranka i njeno vodstvo želi preuzeti upravljanje strategijom obrazovanja u Kantonu Sarajevu, a zatim u Federaciji BiH. Pritom se zalažu za tzv. anacionalni model obrazovanja, koji bi najviše štete mogao donijeti isključivo bošnjačkom narodu. Ako bi ova stranka bila u prilici konstruirati vlast u Kantonu Sarajevu ili Federaciji BiH, vrlo je izvjesno da bi ciljala na poziciju ministra obrazovanja ili ministra kulture. No, što se tiče šireg građanstva, ideološka i politička priroda NS u naprijed navedenom smislu nije objašnjena građanima BiH ni približno kako je nužno.

Prema tome, ideološki i politički stavovi NS na sredini su između antibosanskohercegovačkih politika i probosanske politike, što u konačnom ima smisao antibosanskohecegovačkog djelovanja. NS sebe smatra da je liberalne ideološke orijentacije, te odbacuje inicijative da se integrira u SDP, ali se zalaže za jedinstven nastup ljevice s ciljem poraza SDA.

Lideri NS negodovali su što je u BiH Ambasada Turske obilježila drugu godišnjicu pokušaja državnog udara u Turskoj, posebno zato što su manifestacijama u tom povodu prisustvovali najviši zvaničnici državnih institucija i zvaničnici Islamske zajednice. Naša stranka stavlja se u zaštitu Fethulaha Gülena i njegovih sljedbenika koji su organizirali pokušaj državnog udara u Turskoj 15. jula 2016. Godine“, stoji u analizi.

Ovakva percepija režimskih medija „sarajevske raje“ koja se okuplja oko Naše stranke sasvim je primjerena jer krišom već dugi niz godina šuruju sa „papcima“ iz SDA. Ako to ne čini Travničanin Kojović koji nije ništa „jamio“ to su dobrano na „kulturan“ način činili mnogi drugi poput Dine Mustafića, pa i samog Danisa Tanovića.

Facebook Comments
Tags: , ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS