" />
Srijeda, Maj 27, 2020
Banner Top

Njemačka kancelarka Angela Merkel, povodom predstojećeg summita o regiji Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, koji će biti održan u Poznanu u Poljskoj, poručila je da su zemlje Zapadnog Balkana “naši europski susedi i imaju europsku perspektivu”

Merkel je u video poruci istakula kako je za ostvarenje europske perspektive neophodno da zemlje regije prevaziđu brojne tenzije i ispune uvjete.

“Put je i dalje pun kamenja”, naglasila je njemačka kancelarka, kako prenosi Tanjug.

U Poznanu će 5. srpnja biti održana konferencija o Zapadnom Balkanu, na kojoj će sudjelovati Merkel, na čiju inicijativu je 2014. pokrenut Berlinski proces sa ciljem da se pospiješi dijalog i mogućnosti suradnje među zemljama regije.

Merkel: Primjer Sjeverne Makedonije i Grčke

U regiji postoje pozitivni primjeri dijaloga, navela je u priopćenju njemačka kancelarka, posebno ističući rješenje dugogodišnjeg spora u vezi imena Sjeverne Makedonije.

“Političkom hrabrošću, kako sjevernomakedonskog premijera Zorana Zaeva, tako i grčkog premijera Alexisa Tsiprasa, pošlo je za rukom da se taj konflikt riješi”, istaknula je Merkel.

Ona je rekla da taj pozitivan primjer treba ohrabriti da se riješe problemi u Bosni i Hercegovini i “između Srbije i Kosova”.

Facebook Comments
Tags: ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS