Predsjedništvo Demokratske fronte (DF) donijelo je jučer odluku da otpočnu razgovore sa svim parlamentarnim strankama o formiranju vlasti. Time su i zvanično potvrđene špekulacije o formiranju većine na federalnom nivou kojoj bi se uz hrvatske stranke i SDA pridružila i Demokratska fronta.

Dugo su trajali pregovori SDA sa Bh blokom, a pozadina svega bila je igra manjih stranaka u pravcu izbacivanja Komšića i DF-a iz igre za ulazak u vlast. Nije više tajna da svi žele u vlast jer se to i logički nameće u smislu da u slučaju neulaska više gube nego dobivaju. Stoga su svi opkolili SDA i zaigrali igru s njom kako bi ostvarili taj cilj.

Izbaciti Komšića i DF iz igre

Socijaldemokratska partija (SDP) je razbijan iz vana preko određenih krugova koji su unutar stranke i njegova šansa za ulazak u vlast je izgubljena. S druge strane, manje stranke koje igraju dvostruku igru – s jedne strane sa SDP-om i Našom strankom, a s druge sa SDA-om još uvijek polažu nadu u to da će Demokratskoj fronti još stići pokvariti pregovore i odnose sa SDA i tako sebe ubaciti u prvi plan igre za ulazak u vlast.

Nema te u Federaciji, nemate ni u kantonu

Šta to sve znači za Bosansku krajinu? Znači slijedeće.

U slučaju da manje stranke iz krnjeg Bh bloka, tačnije SBB, PDA i A SDA, uđu sa SDA u vlast na nivou Federacije BiH, tražit će da se nužno ne vrši prekompozicija na kantonalnim nivoima što je nemoguće i teško povjerovati da će SDA dozvoliti i pristati na to.

Međutim, u slučaju da krnji Bh blok SBB, PDA i A SDA ne budu dio vlasti na federalnom nivou, vrlo je moguće da u toj opciji neće biti ni dio u kantonalnim većinama. Zbog toga su ovo presudni momenti za navedene tri stranke koje sad igraju na sve ili ništa kako bi diskvalifikovali Komšića a sebe ubacili u igru jer im drugo ništa ne preostaje.

Treća opcija

U slučaju da se desi ovaj zadnji scenario tj. da krnji Bh blok ispane iz igre na federalnom nivou, u tom slučaju može doći do slijedeće kombinacije.

SDA zajedno sa DF-om i POMAK-om (9+2+5) formira novu skupštinsku većinu u Krajini koju bi još neki pojedinici zastupnici odobrili ali ne bi bili dio te vlasti (imena poznata Redaciji a radi se o pojedincima iz određenih stranaka) i tako završi priču bez stranaka krnjeg Bh bloka.

Nećemo još dugo čekati da bismo vidjeli kako će se sve završti.

Facebook Comments
Tags: , ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS