" />
Ponedjeljak, Juni 1, 2020
Banner Top
Američki novinar podsjeća da je Mitterrand govorio o “kršćanskoj Evropi” i poredi ga sa Macronom

Nakon izjave predsjednika Francuske Emmanuela Macrona da je Bosna i Hercegovina tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku, te da se suočava sa problemom džihadista povratnika, koja je objavljena u The Economistu, krenula je lavina reakcija.

Između ostalih, novinar The Intercepta Murtaza Mohammad Hussain, na Twitteru je napisao:

– Budućnost Bosne je ugrožena, ali ne iz razloga kako sugerira Macron u svom intervjuu. Njegovi komentari podsjećaju na stvari koje je tokom privatnih razgovora govorio i njegov prethodnik Francois Mitterrand i drugi evropski lideri tokom rata devedesetih – naveo je Murtaza Mohammad Hussain.

On je priložio i dio teksta iz jednog od svjedočenja bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Billa Clintona, a gdje se spominje upravo Francois Mitterrand.

Naime, navodi se da je tokom razgovora o mogućnosti ukidanja embarga na oružje BiH, Mitterrand zapravo govorio o tome da BiH ne pripada “kršćanskoj Evropi”, kao i da su istog stava bili i Britanci.

U tom dijelu se navodi i kako je tadašnji njemački kancelar Helmut Khol zagovarao da se preispita embargo na uvoz oružja u BiH, ali da nije imao većeg uspjeha jer Njemačka nije bila u Vijeću sigurnosti UN-a.


Izvor: Faktor.ba

Facebook Comments
Tags:

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS