" />
Četvrtak, Juni 4, 2020
Banner Top

Almir Dupanović je kandidat za Skupštinu Unsko-sanskog kantona ispred Saveza za bolju budućnost. Dugo godina radi u prosvjeti, a sada je odlučio da se aktivnije uključi u politiku. Tim povodom razgovarali smo sa Almirom o razlozima njegove kandidature, stanju u prosvjeti i odnosu Sarajeva i Unsko-sanskog kantona.

Kandidat ste za Skupštinu USK ispred SBB-a. Možete li nam kazati koji su razlozi vaše kandidature i zbog čega ste odabrali Savez za bolju budućnost?

-Dugo godina sam simpatizer SBBa. 2016 na izborni dan sam imao čast upoznati gospodina Radončića i imao priliku vidjeti da je to čovjek koji čvrsto stoji na zemlji i razmišlja o problemima malog čovjeka i samim tim odlučio i aktivno se priključiti SBBu. Na kandidaturu sam se odlučio jer želim da egzodus mog naroda prestane a smatram da sam kompetentan da budem dio tima koji će ovu prelijepu zemlju konačno napraviti pravnom i ekonomski jakom državom.

S obzirom da ste dugogodišnji prosvjetni radnik, koji su po vama ključni problemi koji muče prosvjetare i obrazovni sistem u USK-u i kako biste ih vi rješavali ako dobijete mandat u Skupštini?

-Ključni problem u obrazovanju je neprekidno smanjenje broja učenika u regionu. Problem koji može riješiti jedino popravljanje ekonomske situacije u državi. Također, 4 goruća pitanja su : Loši uvjeti u objektima za održavanje nastave; ogromni dugovi koji su se nagomilali na štetu nastavnog kadra (zaostale plate, neisplaćene sudske tužbe, neiplaćena i drugi primanja koja nemaju kategoriju plate a koja su zagarantovana pravima iz kolektivnog ugovora); Odnos vlasti i medija prema prosvjetarima i njihovim problemima; i sam obrazovni sistem koji vapi za reformom i modernizacijom. Ja se smatram kompetentnim da budem dio tima koji bi tu reformu i proveo.

Unsko-sanski kanton je već godinama zapostavljen od centrale u Sarajevu. Koji su po vama razlozi takvog stanja i kako to SBB planira rješavati?

-USK jeste zapostavljen od centralne vlasti u Sarajevu, mada moje subjektivno uvjerenje da su za to najviše krivi naši federalni i državni zastupnici iz krajine koji kad odu u Sarajevo zaborave odakle su došli , ne bude ih briga za narodom koji ih je postavio na te funkcije. U 23 poslijeratne godine od kompletne klike odudara samo federalna zastupnica Azra Hadžić Bećirspahić koja nije zaboravila svoj kraj i koja se svim srcem bori za nas ovdje. SBB će to riješiti sa kvalitetnim ljudima kojima je cilj i želja za ne samo jakom i moćnom BiH, nego želimo jaku i moćnu Krajinu.

Šta bi ste poručili građanima i biračima Unsko-sanskog kantona?

-Moja poruka narodu BiH: Izađite svi na izbore i pametno odaberite. Odaberite SBB. Jer SBB ima viziju, ima plan i najvažnije, ima kvalitetne, sposobne ljude da tu viziju bolje, socihalno zdravije i ekonomski jače, pravne države Bosne i Hercegovine. Mi želimo bolju budućnost za sve nas.

Facebook Comments
Tags: , ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS