" />
Subota, Januar 25, 2020
Banner Top

Aleksandar Popov, direktor nevladine organizacije “Centar za regionalizam” iz Novog Sada, prokomentirao je u intervjuu za Faktor aktuelnu inicijativu za razmjenu teritorija između Kosova i Srbije te moguće posljedice realizacije te inicijative na BiH, odnosno njen teritorijalni integritet.

Upravo je Popov jedan od najglasnijih protivnika mogućih korekcija granica na Balkanu, što bi, vjeruje on, sigurno rezultiralo novim sukobima u regionu.

Prije nekoliko dana je Milorad Dodik direktno vezao razmjenu teritorija između Srbije i Kosova sa BiH. Koliko je to zaista izgledna mogućnost, da se odnos Srbije i Kosova reflektira na situaciju u BiH?

Ja to slikovito objašnjavam. To je kao kad imate džemper pa vam se jedan konac na dnu izvuće, vi ga povučete i ostanete i bez onog dijela oko vrata. Zagovornici razgraničenja između Kosova i Srbije sada to imaju samo na mikro planu, za sjeverni dio Kosova i neke regije na jugu Srbije. Međutim, jednom kada se uvede etnički princip u razgraničenju, to prijeti da se prenese na širi prostor, tim prije što ovdje imamo odavno već vezanu priču, još od Koštunicinog vremena. Ja znam kad je on još 2003. godine dao izjavu u predizrobnoj kampanji da je RS uvijek u našim srcima, a da je samo trenutno odvojena od Srbije. Kasnije je Vuk Jeremić direktno učestvovao u Dodikovim kampanjima, pa smo imali i Tomislava Nikolića koji je na proslavi “dana RS-a” rekao da mu je san da Drina bude samo geografska granica te onda Ana Brnabić koja je izjavila: “Ako može Kosovo, zašto ne može RS”. To stalno visi kao mač nad našim glavama. Ako se uvede etnički princip, onda kreću igre koje su nam već poznate, sa rezultatima iz 90-ih godina i koje su nas koštale glave. Tu ideju podržavaju i Amerikanci.

Nedavno je upravo spomenuti Jeremić izjavio da RS plaća lobiranje u SAD-u za promjene granice između Srbije i Kosova. Da li je razmjena teritorija između Srbije i Kosova toliko čvrst temelj za ugrožavanje teritorijalnog integriteta BiH, pa da Dodikova vlast troši milione kako bi to promovirali u SAD-u?

Mislim da je tu ulog stvarno veliki. Postavlja se jedno konkretno pitanje, personalne prirode. Dodik stalno igra te igre, najavljuje secesiju RS-a i izlazak iz BiH, ali se nameće pitanje da li to njemu stvarno odgovara. Njemu to odgovara da bi on učvrstio svoj položaj kod srpskog naroda, ali njemu ne odgovara da on bude drugi. Očigledno je da tu on ne može ignorirati stav Srbije i zato je više u Beogradu nego u Banjoj Luci. On će igrati po diktatu iz Beograda te je vjerovatno tu ta veza sa njegovim ulaganjem u lobiranjem.

Ovdje je interesantna jedna druga priča. Thaci je na onom obilježavanju 100. godišnjice od završetka Prvog svjetskog rata uspostavio kontakt sa Putinom i stiče se utisak da je to što je on rekao Putinu naišlo na pozitivan prijem. S druge strane, uzmimo njegov odnos sa Amerikancima i Trumpom pa tu vidite da se pojavljuje neka druga priča, a to je mogući dupli pas Amerike i Rusije oko ovih regionalnih pitanja.

Čime bi rezultirao taj, kako kažete, dupli pas?

I jedni i drugi ovdje imaju interese. Možda oni preko naših leđa namiruju neke stvari, a mi to ne znamo. Vidimo da SAD sada pritišču Kosovo da ukinu takse, da bi se nastavio taj pregovarački proces. Ja mislim da Trump to želi da uknjiži kao novi Dejtonski mirovni sporazum i da on uđe u historiju po tome. Ali ta varijanta da se izvuće pregovarački proces iz Brisela i da se uvede novi format, da bi Amerikanci vodili jednu od glavnih uloga, nije moguća, a da se ne uvuće i Rusija. Onda je potrebna i saglasnost Vijeća sigurnosti UN-a, gdje Rusija ima pravo veta, a u briselskoj varijanti ne mora postojati ta saglasnost. Ne znam šta se zakulisno dešava između Rusije i SAD-a oko tih interesnih sfera. To je jedna veća igranka.

Onda imamo i stalno glasnogovornike, kao što je Timothy Less, koji na Balkanu prodaju priču kako nema mira bez etnički čistih država. Lijepo je u Londonu sjediti u kabinetu i praviti takve šeme, a onda poslije to ide preko naših glava kao što je išlo 90-ih, kada su u Karađorđevu mape crtali Tuđman i Milošević, a poslije je to rezultiralo sa toliko mrtvih glava.

Spomenuli ste da će se Dodik ponašati po diktatu iz Beograda. Aleksandar Vučić se deklarativno zalaže za poštivanje teritorijalnog integriteta BiH, za saradnju, dok, s druge strane, njegovi saradnici i sagovornici na sastancima nerijetko šalju poruke sasvim suprotnog karaktera, pozivaju na mijenjanje granica ili čak brisanje granica. Kakav je zapravo Vučićev stav prema BiH?

Vučić se tu mudro ponaša da ne bi dobijao packe od međunarodne zajednice. On će uvijek javno reći da poštuje teritorijalni integritet BiH, ali onda kada pogledate ovaj drugi ešalon iza njega, onda iskoče Tomislav Nikolić ili Ana Brnabić sa svojim izjavama. Kao da imamo šizofrenu vanjsku politiku, ali Vučić govori ono za šta očekuje da će imati dobar prijem u svijetu, dok taj drugi ešalon govori ono što zaista misli.

U BiH se vjeruje da međunarodna zajednica neće dozvoliti ugrožavanje teritorijalnog integriteta BiH i nove sukobe u regiji. Koliko su zapravo BiH i zapadni Balkan visoko na listi prioriteta svjetskih sila da se založe kako bi spriječili cijepanje BiH?

Do toga ne može doći bez rata. To je sigurno. Takva prekrajanja granica se mogu desiti jedino na mirovnim konferencijama. Kada je Dobrica Ćosić slao pismo srpskim intelektualcima početkom 90-ih, on je rekao da, ako ne možemo živjeti zajedno, se raziđemo u miru. Svako ko je imao pameti je znao da se u miru ne može razići. Jedna je situacija sada, a drugačija je bila 90-ih godina. Svijet je onda mirno gledao šta se dešavalo u bivšoj Jugoslaviji. Sada je rovitija situacija. Pogledajte koliko je nestabilna Evropska unija sama unutar sebe, pogledajte globalne nestabilnosti. Ovaj put prijeti opasnost da se balkanski požar prelije preko balkanskih granica. Zbog toga se ne bi dozvolili novi sukobi ovdje. Ovo je daleko kompliciranija situacija nego 90-ih godina, kada je bila itekako stabilnija.

Tags: , ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS