" />

Ugledni sarajevski akademik, Esad Duraković, objavio je zanimljiv tekst u kojem je naveo 12, kako kaže. “uznemirujućih činjenica zbog kojih se (više) ne može spavati mirno”

Akademik Duraković smatra da se glavni akteri (oni koji vole da se lažno predstavljaju kao garanti Daytonskog mirovnog sporazuma) nisu odrekli svojih teritorijalnih aspiracija prema BiH, te da ni Evropa u suštini nije promijenila onaj svoj nepošteni stav prema BiH iz devedesetih godina.

Ta inercija dobiva na ubrzanju i postaje očigledno kako se upravo u posljednje vrijeme sinhronizirao čitav niz destruktivnih faktora, sudbinski negativnih namjera po BiH. 

Akademik Duraković smatra da je danas više nego ikad ranije nakon rata potrebno mobilizirati i osnažiti patriotske snage koje će stati u odbranu teritorijalnog integriteta BiH.

U tom kontekstu, akademik Duraković je razočaran odlukom Bh. bloka da ne sudjeluje u vlasti s nacionalnim strankama, pri čemu je pohvalio odluku DF-a Željka Komšića da se angažira u vlasti i ojača probosanski patriotski blok.

“BH blok, ili ono što zovemo ljevicom, pokazuju nakon izbora da su nedorasli situaciji: ništa njih ne može ujediniti niti osvijestiti, pa ni takva očigledna činjenica da je njihova nespretna i državnički neproduktivna borba za fotelje jalov posao u navedenim sinhroniziranim akcijama protiv BiH. Odbijaju da uđu u vlast s nacionalnim strankama, što je u datim okolnostima politički infantilno jer bi samo ulaskom u vlast, na poziciju, mogli ikoliko kontrolirati nacionalne stranke. U tom smislu i kontekstu, pozitivna je odluka Željka Komšića o ulasku u vlast”, napisao je akademik

Tags: , , ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS