" />
Petak, Decembar 6, 2019
Banner Top
Ahmetović: Pokušava se osujetiti kandidatura Mehmedagića za novi mandat u OSA-i

Bivši član Komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Sadik Ahmetović, a koji je bio član parlamentarne komisije u vrijeme kada je Osman Mehmedagić izabran za direktora OSA-e, rekao je kako smatra da je na sceni pokušaj diskreditacije Mehmedagića.Zajednička komisija za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH nadzire zakonitost rada OSA-e te raspravlja i daje mišljenja o imenovanju generalnog direktora i zamjenika generalnog direktora. 

Komisija je posao iz svoje nadležnosti završila i 2015. godine nakon čega je Vijeće ministara BiH imenovalo Osmana Mehmedagića za generalnog direktora OSA-e. Te godine jedan od članova Komisije za nadzor nad OSA-om bio je i Sadik Ahmetović koji nam je u povodu naredbe o poništavanju diplome Mehmedagiću kazao kako su problemi koje navodi Inspektorat Republike Srpske, a koji se odnose na prijave ispita, problem administracije fakulteta, a ne studenta. 

“Mi smo kao komisija imali na uvid određene podatke o kandidatu za direktora OSA-e među kojima je stručna sprema. Mehmedagić je svoju stručnu spremu potvrdio diplomom i brojem pod kojim je onda izdata što je za komisiju bilo sasvim dovoljno da se uvjeri u validnost diplome”, kazao je Ahmetović. 

Kako kaže, priča o diplomi Mehmedagića pojavljuje se samo nekoliko dana pred sjednicu Predsjedništva BiH na kojoj će biti govora o slanju Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) u sjedište NATO-a, a čemu se protivi vladajuća politička stranka iz bh. entiteta RS, odnosno SNSD. 

“Ovo što se sada pojavljuje je neažurnost fakulteta na kojem je diploma izdata. Očito je da je direktor zbog posla koji je radio zasmetao nekom pojedincu ili politici i sada je u javnom prostoru na sceni pokušaj diskreditacije Mehmedagića”, kazao je Ahmetović. 

On je rekao da bi u novembru ove godine trebao biti izabran novi direktor OSA-e te da ga ne bi iznenadilo da je kompletna priča montirana kako bi se osujetila eventualna kandidatura Mehmedagića za novi mandat. 

“Uvijek ću zagovarati vladavinu prava, ali isto tako uvijek sam spreman zaštititi svakog pojedinca koji radi na zaštiti i u interesu države BiH i svih njenih građana. Mislim da je OSA radila u interesu države i njenih građana po veoma važnim pitanjima, a prvenstveno na njenom putu u NATO i EU”, rekao je Ahmetović. 

Na kraju je podsjetio na brojne aktivnosti OSA-e koja je u mandatu Mehmedagića uspjela spriječiti nasrtaje na Bosnu i Hercegovinu i prodiranje stranih službi na teritorij naše zemlje.

Tags: ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS