" />
Srijeda, Oktobar 23, 2019
Banner Top
Agrokomerc moguća lokacija za smještaj migranata u USK (VIDEO)

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić najavio je danas da će BiH i dalje zadržati humani odnos prema migrantima te da će se nastaviti ponašati u skladu s važećim zakonima o azilu i strancima, ali i zadržati međunarodne standarde u postupanju s migrantima.

Zvizdić je to novinarima kazao nakon susreta s ministrima sigurnosti i ljudskih prava i izbjeglica BiH Draganom Mektićem i Semihom Borovac, premijerima Federacije BiH i Unsko-sanskog kantona Fadilom Novalićem i Huseinom Rošićem te gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem koji su danas u Sarajevu razgovarali o zbrinjavanju migranata.

Kako je najavio Zvizdić, BiH će nastaviti osiguravati istočne bh. granice odakle dolaze migranti te će i dalje zapriječiti sve nelegalne rute, pojašnjavajući da su u posljednjih nekoliko dana zabilježena dva ilegalna prijelaza, a policajci iz Brčkog i Republike Srpske su već upućeni na te prijelaze.

– Kada su pitanju migranti koji su već ušli u BiH njihova dva fokusna odredišta su Sarajevo i okolina USK-a te očekujemo da će se naredne sedmice značajno poboljšati uvjeti jer će kasarnu u Hadžićima Crveni križ osloboditi i ona će se infrastrukturno osposobiti da bi bila prihvatni centar za migrante – podvukao je Zvizdić.

Napomenuo je da su svi orijentirani da se pruži pomoć USK, posebno gradu Bihaću i Velikoj Kladuši da bi se riješilo ovo pitanje, ali i sačuvao nivo sigurnosti javnog reda i mira te osigurao smještaj migrantima koji bi bio na nivou dostojnom čovjeka.

USK i Vlada Federacije BiH do kraja sedmice trebali bi dostaviti prijedlog lokaliteta na kojem bi se trebao napraviti kombinirani smještaj za migrante za šta su sredstva već osigurana te će inženjeri i drugi eksperti posjetiti USK i definirati status i stanje u tim objektima.

Najavio je i da će biti ispražnjeni objekti u kojima dio migranata pokazuje asocijalno ponašanje i koji počinju remetiti javni red i mir u Bihaću, Velikoj Kladuši i okolini.

Zvizdić tvrdi da migranti i dalje žele napustiti BiH te je neistinima nazvao izjave pojedinih političara koji pokušavaju nevolju ljudi i migrantsku krizu iskoristiti u jeftine političke i populističke svrhe, jasno naglasivši da još niko nije dobio azil niti ima govora o tome da su pojedincima data državljanstva.

Također, nastavit će se pratiti situacija u regiji i Grčkoj te propusnost granica prema Evropskoj uniji, ali će se prema migrantima i dalje odnositi na human način, no BiH, kaže Zvizdić, neće ostati neka vrsta sabirnog centra za migrante na Balkanu te će u onom kapacitetu u kojem budu mogli dalje ići prema Evropi u istom tom kapacitetu moći ulaziti u BiH.

Federalni premijer Fadil Novalić osvrnuo se na objekte u koje bi migranti trebali biti smješteni, ali to tek treba da se utvrdi u ponedjeljak kada će se vidjeti šta je od objekta pogodno za ovu funkciju jer je potrebno odabrati najpogodnije od njih, od kojih bi jedan mogao biti Agrokomerc.

Premijer USK-a Husein Rošić potvrdio je da je situacija u tom kantonu za sada pod kontrolom sa aspekta sigurnosti, ali i širenja bolesti i migrantima se svakodnevno pruža skrb, a nakon zabilježenih asocijalnih ponašanja osigurana je i stalna policijska kontrola.

– Utvrđivanje jedne lokacije na kojoj bi bili smješteni migranti omogućilo bi kontrolu sa aspekta sigurnosti i pružanje elementarnih ljudskih potreba – istaknuo je Rošić, upozorivši i da neki od njih konzumiraju opojne droge.

Ipak, Ministarstvo unutrašnjih poslova USK-a vrši stalnu kontrolu, a osobe koje iskazuju takvo ponašanje stavljaju se u pritvor i nakon puštanja na slobodu nastavljaju biti praćene.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić potvrdio je da je ovaj grad pokazao adekvatan nivo organizacije i humanosti te su reagirali na vrijeme, a ovaj sastanak pokazuje da postoji i podrška viših nivoa vlasti.

Napomenuo je i to da nije bilo Međunarodne organizacije za migracije ove stvari završile bi lošije, a pomoć su im pružile i druge lokalne humanitarne organizacije.

Današnji sastanak imao je za cilj rješenje pitanja povećanog broja migranata u BiH, a posebno na području Unsko-sanskog kantona, te je razgovarano o načinu zbrinjavanja osoba koje se vode kao migranti.

Tags: , ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS