" />

Nakon što je portal Žurnal objavio informaciju o aktivnostima hrvatskih obavještajaca u Bosni i Hercegovini, koji su vrbovali pripadnike selefijskog pokreta iz naše zemlje da prenose oružje u lokalne mesdžide, kako bi isto kasnije bilo pronađeno te kako bi optužbe predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović o postojanju 10.000 radikaliziranih osoba i terorističkih kampova u Bosni i Hercegovini time bile potvrđene, i njemački mediji zainteresovali su se za cjelokupni slučaj.

Naime, vijesti o vrbovanju bosanskohercegovačkih građana od hrvatskih obavještajaca objavio je i portal uglednog lista Die Tageszeitung (Taz.de).

Taz.de navodi kako je u sklopu ovog skandala već ispitano nekoliko osoba, među kojim je i ministar Dragan Mektić.

Njemački medij ističe i kako je cijeli slučaj dobio svoj nastavak nakon što su tri osobe pokucale na vrata Ambasade Bosne i Hercegovine u Sloveniji, koje su željele dati izjave vezane za slučaj vrbovanja.

U tekstu pod naslovom “Oružje u džamijama” njemački list skreće pažnju na činjenicu da je u proteklih nekoliko mjeseci predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović naglašavala kako je “Bosna i Hercegovina kolijevka terorizma”, uz napomenu da je prošle godine izjavila kako se na granicama Hrvatske nalazi 60.000 naoružanih selefija. 

List dalje navodi da iza tih optužbi stoji kampanja hrvatske Vlade koja za cilj ima uspostavljanje trećeg entiteta u BiH.

– Nakon što je na izborima u oktobru 2018. godine Željko Komšić, lider ljevičarske Demokratske fronte izabran kao predstavnik Hrvata u Predsjedništvu BiH, Kolinda Grabar-Kitarović i HDZ, hrvatska nacionalistička stranka, nazvali su Komšića predstavnikom Bošnjaka i kazali da on ne predstavlja Hrvate – naovi Taz.de.

Facebook Comments
Tags: , ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS