" />
Ponedjeljak, Maj 25, 2020
Banner Top

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović primili su admirala Jamesa Foggoa, komandanta Zajedničke komande savezničkih snaga u Napulju

Komšić i Džaferović upoznali su admirala Foggoa s aspiracijama i ispunjavanjem uvjeta ka evroatlantskim integracijama naše zemlje koje podjednako podrazumijevaju EU i NATO, ističući da odbijanje tog puta ne vodi ka stabilnosti i sigurnosti BiH.

Zahvalili su se na odlučujućoj ulozi koju je NATO imao u zaustavljanju proteklog rata, uspostavi mira i reformama odbrambeno-sigurnosnog sektora u BiH. Istakli su da je podnošenje Godišnjeg državnog programa (ANP) poštivanje donesenih zakona iz domena odbrane i da je to pitanje vladavine prava.

Admiral Foggo smatra da je vrijeme da BiH preda ANP i mišljenja je da bi njegova odgoda riskirala kreiranje “loše slike” za bankare Evropske banke za regionalni razvoj (EBRD), koji ove sedmice, u sklopu Trećeg samita EBRD-a, dolaze u Sarajevo. Istakao je da su upravo vlasti BiH te koje pripremaju svoj godišnji državni program i da imaju punu kontrolu nad njegovim sadržajem. Dodao je da je to najbolja prilika da se NATO sjedištu u Briselu predoče bh. stavovi, ideje i vizije kada je daljnja reforma Oružanih snaga BiH i njezinih potreba u pitanju.

Sastanku je u ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika prisustvovao savjetnik general Dragan Vuković, koji je ponovio stavove predsjedavajućeg Dodika da on nije za aktiviranje MAP-a, a samim time ni za članstvo u NATO-u, a da saradnja u okviru Individualnog programa partnerstva (IPP) treba biti na maksimalnom nivou, ističući kako je put ka punopravnom članstvo u EU prioritet i da je on odvojen od NATO puta BiH.

Facebook Comments
Tags: ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS