Petak, Novembar 22, 2019
Banner Top
Azra Hadžić Bećirspahić uputila apel kantonalnim institucijama da ukinu naplaćivanje usluga za dječije preglede u zdravstvenim ustanovama (FOTO)

Građani Unsko-sanskog kantona pored toga što od ličnog dohotka izdvajaju određeni dio za zdravstveno osiguranje i uplaćuju svake godine iznos za premiju, moraju plaćati i kupovati određene stvari i usluge. Plaća se vađenje naloza krvi, ultrazvuk, testovi na ženskim pregledima i još mnoge druge stvari. Građani su već odavno nezadovoljni s takvim uređenjem sistema i zbog toga masovno napustaju BiH.

Federalna zastupnica Azra Hadžić Bećirspahić u vezi s tim objavila je na svome facebook nalogu zanimljiv status u kojem na kraju apeluje na kantonalno Ministarstvo zdravstva i Skupštinu da u vezi s tim poduzmu određene mjere.

Svjesni činjenice da u našoj bolnici pored zdravstvenog osiguranja i premije, moraš plaćati i kupovati određene stvari i usluge, iako smo se nekako naviknuli na to ali danas sam bila svjedok da roditelji malih beba moraju platiti 50 KM ultrazvuk mozga, ne u privatnoj klinici već u kantonalnoj bolnici!! Ovim putem apelujem na ministarstvo zdravstva USK, ZZO, Vladu USK te skupštinu da poduzmu mjere po istom problemu. Zamislite porodicu u kojoj radi samo jedan roditelj, koji pored pelena, hrane i svih svakodnevno potrebnih stvari mora još plaćati svaki mjesec 50 KM za jedan ultrazvuk!?  Nije ni čudno što imamo pad nataliteta i što se roditelji teško odlučuju na drugo dijete pored svih teškoća sa kojim se susreću u podizanju svoje djece!

Tags: , , , ,

Related Article

ARHIVA SVIH VIJESTI:

PRATITE NAS